In februari las ik 5 boeken, dat is er eentje meer dan vorige maand, hoewel deze maand toch wat korter was. Ik streef toch naar 1 boek per week, maar als dat een beetje minder is, is dat ook niet het einde van de wereld. Ik hoop dat ik dit jaar ongeveer 50 boeken kan lezen (vorig jaar waren dat er 46). Wat is jouw leesdoel voor 2020? 

#1 The Fault in our Stars - John Green

Hazel Grace is al zo lang ze zich kan herinneren terminaal. De dokters hebben niet veel hoop en een experimenteel medicijn stelt enkel het onvermijdelijke uit. Hazel kan hier beter mee omgaan dan haar ouders, die haar naar een zelfhulpgroep sturen. Hier leert ze Augustus Waters kennen. Augustus heeft botkanker overwonnen, in ruil voor zijn been. Samen beleven ze een innige romance gecentreerd rond het boek “An Imperial Affliction” van Peter van Houten.

Dit is ongetwijfeld het meest bekende boek van John Green. Ik hou van zijn boeken omdat ze in mijn ogen de rauwe realiteit weergeven. Dit zijn geen doorsnee liefdesverhalen met een happy end. De wereld kent niet altijd happy endings, en dat is in The Fault in our Stars (Een weeffout in onze sterren) zeker en vast het geval. Dit verhaal gaat over twee tieners die veel te vroeg in hun leven geconfronteerd worden met sterfelijkheid en verdriet. De personages hebben erg veel diepgang en zijn in mijn ogen wel erg ontwikkeld voor hun leeftijd. Cancer perk? Een echte aanrader, maar ik ga niet liegen, I cried.

“My thoughts are stars I cannot fathom into constellations.” ― John Green, The Fault in Our Stars

#2 Paper Towns - John Green

Quentin Jacobsen smacht al zijn hele leven naar Margo Roth Spiegelman. Dus wanneer ze via zijn raam zijn leven binnen komt tuimelen, beleven ze samen een spannende nacht. Gevuld met wraak, streken en ninja-moves. Wanneer Quentin s’ochtends wakker wordt verwacht hij dat alles anders is. Maar hij had nooit verwacht dat Margo verdwenen zou zijn. Quentin leert al gauw dat Margo enkele aanwijzingen voor hem heeft achtergelaten. En zo begint de zoektocht naar Margo Roth Spiegelman en de Paper Towns.

Februari was voor mij blijkbaar John Green-maand. Dit is bij uitstek mijn favoriet boek van hem. Het geeft zo goed weer dat je bepaalde verwachtingen van mensen kan hebben. Dat je een bepaald beeld van hen creëert, een té perfect beeld. Om dan keihard teleurgesteld te worden. In dit boek is niets wat het lijkt. Mensen zijn maar gewoon mensen. Rommelig en verwarrend. Papieren mensen in papieren steden.

“Margo always loved mysteries. And in everything that came afterward, I could never stop thinking that maybe she loved mysteries so much that she became one.” ― John Green, Paper Towns

#3 Looking for Alaska - John Green

Miles Halter is geobsedeerd door laatste woorden. En hij is zijn saaie leventje ook meer dan beu. Een school vol idioten en vrienden die hem eigenlijk niet écht kennen. Daarom besluit hij alles achter te laten en op kostschool te gaan, op zoek naar ‘het Grote Misschien’. Zo komt hij terecht op Culver Creek waar hij een hechte vriendschap ontwikkelt met De Kolonel en de mooie Alaska Young. Maar door een hartverscheurende gebeurtenis wordt zijn leven op zijn kop gezet. Hoe komt Miles dit ooit te boven?

Dit is ook één van mijn favoriete John Green boeken. Ik kan me goed inleven in het verhaal van Miles. Altijd een beetje de outcast zijn en dan terechtkomen in een groep wiens vriendschap onvoorwaardelijk is. Je groeit echt mee in de onderlinge relaties tussen deze tieners. En dan gebeurt het onverwachte. Zo hartverscheurend. Maar dat is ook echt hoe het leven kan zijn. Een deel van je wordt weggerukt en breekt in stukken en het leven lijkt te stoppen. En toch moet je doorgaan… Dit boek toont hoe pijnlijk het leven kan zijn. Maar ook hoe belangrijk het is om steun te vinden bij elkaar. Als je op zoek bent naar een happy end zou ik dit boek niet lezen. Wil je echt iets voelen bij het lezen van een boek? Dan is dit een dikke aanrader.

I was gawky and she was gorgeous and I was hopelessly boring and she was endlessly fascinating. So I walked back to my room and collapsed on the bottom bunk, thinking that if people were rain, I was drizzle and she was hurricane.” ― John Green, Looking for Alaska

#4 Ik heet Anne zei ze, Anne Frank - Jacqueline van Maarsen

Jacqueline van Maarsen is een jong meisje dat opgroeit in Amsterdam ten tijde van Wereldoorlog II. Haar vader is een Nederlandse jood, haar moeder een katholieke Française. Jacqueline moet leren omgaan met de discriminatie van joden en probeert toch haar jeugdigheid te bewaren. Gelukkig leert ze een goede vriendin kennen waarmee ze al snel een hechte vriendschap ontwikkelt. Haar naam was Anne Frank.

Iedereen kent wel het bekende dagboek van Anne Frank. Het was verfrissend om Anne te leren kennen vanuit het perspectief van een ander jong meisje. Jacqueline toont in dit boek dat er zovelen zijn die een verhaal te vertellen hebben. Verhalen die minder of zelfs nooit gehoord worden. Dit boek legt niet enkel de focus op Anne Frank of de jodenvervolging. Het vertelt ook het verhaal van Jacqueline’s ouders, hun ontmoeting en hoe de zusjes Maarsen zorgeloos opgroeiden. Maar dan krijgt het boek een andere ondertoon. Kleine meisjes leren omgaan met discriminatie waar ze eigenlijk nog veel te jong voor zijn. Jacqueline vertelt een hartverscheurend verhaal dat jou als lezer zeker weet vast te houden.

'Anne maakte overal een feest van. Nooit meer heb ik iemand ontmoet die zo met volle teugen van het leven genoot als zij. Ik koesterde mij in haar warme genegenheid en schonk haar zoveel mogelijk mijn vriendschap.' - Jacqueline van Maarsen

#5 PRIMA is perfect - Astrid Davidzon

Leg je de lat steeds hoger voor jezelf? Wil je alles onder controle houden en wanneer je faalt voelt dit als het einde van de wereld? Lijkt het nooit eens goed genoeg? Dan heb je waarschijnlijk last van perfectionisme. Astrid Davidson helpt je in dit boek om perfectionisme los te laten. Aan de hand van de P.R.I.M.A. methode krijg je inzicht waar het perfectionisme vandaan komt en wat je eraan kan doen. Zo zal je eindelijk rust vinden en kan je terug genieten van alles wat in het leven op jou af komt.

Ik ben een perfectionist. En dat zag ik jaren als mijn sterkste eigenschap. De waarheid is helaas dat het mijn grootste zwakte is. Ik vind mezelf namelijk nooit goed genoeg en leg de lat heel erg hoog. Niet alleen voor mezelf maar ook voor de mensen uit mijn omgeving. En dat is een erg zware manier om te leven. Zeker wanneer ik een foutje maak. Dat voelde voor mij namelijk als het einde van de wereld. Dankzij dit boek van Astrid Davidzon heb ik meer inzicht gekregen in mijn perfectionisme en kan ik er ook veel beter mee leven. Ik heb inderdaad meer leren genieten van de kleine dingen.

Let op: dit boek was een hulpmiddel maar het vervangt natuurlijk geen therapie bij een ervaren psycholoog!