Ik ben een echte snotteraar. In de zomer heb ik last van mijn allergieën en in de winter gaat mijn neus vaak op de loop. Dat is op zich niet erg, kan je perfect mee leven. Papieren zakdoekjes, allergie-pilletjes, astmapuffertje en sanitizer zijn dan ook een standaard in mijn handtas. Maar in deze tijden van het coronavirus ben ik er zelf ook niet 100% gerust op. De reinigingsgel is 100% uitverkocht op de meeste plekken, en mijn standaard voorraad blijft ook slinken. Daarom heb ik besloten om te testen hoe je dit zelf kan maken met zo min mogelijk ingrediënten. Mijn bevindingen lees je hier. 

Ingrediënten

Ik heb enkele recepten vergeleken, de meeste spreken over glycerine, etherische olie en xanthaangom. Ik wou het echter simpel houden met zo weinig mogelijk ingrediënten. Sowieso moest hier alcohol inzitten. En dan spreek ik niet over 60 of 70% alcohol. Maar de pure varianten van minstens 90%. En dan nog idealiter 96%, anders dood je geen bacteriën. Het nadeel van alcohol is dat dit erg uitdrogend werkt.

Ik ben een grote fan van de Holika Holika 99% Aloe Vera gel. Dit is een extreem hydraterende gel die snel intrekt en geschikt is voor de gevoelige en beschadigde huid. Dit leek me dan ook de ideale basisstof voor een hand sanitizer. De Holika Holika gel gaat voor €3,95 voor 55ml en €8,95 voor 200ml. Niet extreem duur. Maar onlangs was ik in de action en kwam ik bij de huidverzorging Betty’s nature 92% Aloe Vera gel tegen. Deze versie kost maar €1,99 voor 300ml, en dient evengoed als basis van onze reinigingsgel.

Benodigdheden en bereiding

Wat heb je nodig? Natuurlijk onze 96% pure alcohol (isopropyl/isopropanol) en onze Aloe Vera gel. (Je kan ook een andere gel nemen, zoals slakkengel of bamboo-gel, maar natuurlijk geen haargel 😉 ) Verder heb je een mengkom, spatel, lepeltje en diepvrieszakje nodig. En natuurlijk flesjes om te vullen.

De bereiding is heel eenvoudig. Gewoon de gel met de alcohol mengen in de mengkom. Ik heb met de ingrediënten en verhoudingen geëxperimenteerd. Maar uiteindelijk ging ik voor een verhouding van 125ml alcohol op 300ml gel. Dit is een fijne verhouding waarbij alcohol je handen niet te erg uitdroogt maar je toch voelt en ruikt dat het effect heeft. In eerste instantie wil de alcohol niet goed mengen met de gel. Er komen allerlei rare klontertjes tevoorschijn. Het is belangrijk dat je blijft roeren en dan lost het zich vanzelf op en krijg je een mooie gel-textuur.

Done!

Je zelfgemaakte reinigingsgel is klaar. Vul nu het diepvrieszakje met de gel en knip er een hoekje af. Zoals een spuitzak. Zo is het gemakkelijker om flesjes te vullen. Ik heb een oude fles zeep gereinigd en gevuld met mijn eigen sanitizer. En ook mijn oude flesjes handgel kregen een nieuwe portie.

Dus geen paniek wanneer je geen reinigingsgel meer vindt in de winkel! Het is echt snel zelf gemaakt! De alcohol hadden wij hier nog liggen. Ik heb al van mensen gehoord dat dit in het kruidvat en bij de apotheker allemaal uitverkocht is. Maar je vindt dit bijvoorbeeld ook in een winkel waar ze schoonheidsproducten, kappersproducten of producten voor gel- & acrylnagels verkopen. Zij reinigen hun materiaal hier namelijk mee. 😉 Dus veel succes met het maken van je eigen reinigingsgel! Heb je zelf nog wat tips & tricks achter de hand? Deel het hieronder in de comments!