Vorig jaar las ik 45 boeken, het jaar daarvoor 36. Ik hou altijd een lijst bij met mijn gelezen boeken. Dat doe ik met een handige online tool genaamd Trello. Ik heb ook een lijstje met boeken die ik graag wil lezen en boeken die ik gestart ben maar waar ik mee gestopt ben omdat ik ze gewoon niet goed vond. In mijn lijstje geef ik altijd een reden waarom ik een bepaald boek aan de kant heb gelegd, dan weet ik dat weer voor in de toekomst. Januari was een moeilijke maand. Ik kamp momenteel met een burn out en lichte depressie dus ik kon me niet goed inleven in boeken. Als het hoofd niet mee wil…. Ik las in januari 4 boeken en vertel er graag wat meer over!

the return of the king

#1 The Lord of the Rings, the Return of the King - J.R.R. Tolkien

The Return of the King (oftewel de terugkeer van de koning) is het laatste deel van de Lord of the Rings reeks. De reisgenoten zijn verspreid, Frodo en Sam wagen zich samen met Gollum in Mordor om de Ring te vernietigen in Mount Doom. Gandalf zorgt voor de verdediging van Minas Tirith, de witte stad, tegen de Orcs, trollen en ander ongedierte. Gelukkig kunnen ze rekenen op vele bondgenoten en de rechtmatige koning eist de troon op. 

In december las ik de eerste twee delen van deze reeks (de Hobbit buiten beschouwing gelaten). Ik ben een grote fan van the Lord of the Rings en Tolkien, de films kijk ik meerdere keren per jaar en ik heb zelfs een tattoo met het opschrift van The One Ring. Dit boek is veruit mijn favoriet van de reeks, het verhaal komt mooi samen en het einde is schitterend. In mijn ogen is Samwise Gamgee de echte held van het verhaal! Persoonlijk vind ik wel dat Tolkien een zeer vermoeiende schrijfstijl heeft, hij springt erg van de hak op de tak. Hij gebruikt zeer beeldende beschrijvingen die te vaak van het onderwerp afdwalen. Dat is in de Hobbit en the Lord of the Rings het ergst. Ik lees deze boeken ook nooit in 1 stuk uit, ik lees steeds een luchtiger boek tussen de verschillende delen. Dit zijn ook geen boeken die je op 2 - 3 dagen even kan uitlezen. Ze hebben tijd en aandacht nodig maar het is wel een fantastische ervaring.

“Then let us be rid of it, once and for all. I can't carry the ring for you, but I can carry you! Come on!” - Samwise Gamgee - The Return of the King - J.R.R. Tolkien

de gruwelkamer preston & child

#2 De Gruwelkamer - Preston & Child

Bij de bouw van een nieuw complex in Manhattan wordt een gruwelijke ontdekking gedaan: een ondergronds knekelhuis. Er liggen tientallen botten, de slachtoffers van een seriemoordenaar uit 1880. Journalist Bill Smithback schrijft een artikel over deze oude moorden, maar plots duikt er een nieuwe moordenaar met dezelfde werkwijze op. Archeologe Nora Kelly en FBI-agent Pendergast proberen de nieuwe moordenaar te ontmaskeren voor ze zelf slachtoffer worden. Maar niets is wat het lijkt en verleden en heden komen wel akelig dichtbij.

Dit was mijn eerste boek van Preston & Child. Blijkbaar zijn er eerder boeken verschenen over Nora Kelly, Bill Smithback en Pendergast, maar dit is hun eerste boek waarin de personages mekaar kruisen. Aan de start van het boek merkte ik dat ik wat achtergrondinformatie miste maar dat had geen invloed op het verhaal. Wat ik dacht dat eerst een eenvoudige thriller was bleek uiteindelijk zoveel meer te zijn. Preston & Child heeft een boeiende manier van schrijven waardoor je als lezer meteen in het verhaal gezogen wordt. Dit boek draait om het aspect van de oude rariteitenkabinetten, verzamelingen van rare macabere voorwerpen, een heel interessant concept! 

het zwaard der voorzienigheid & de laatste wens

#3 The Witcher De laatste wens & het zwaard der voorzienigheid - Andrzej Sapowski

Geralt is een hekser, met zijn witte haar en doordringende ogen valt hij behoorlijk op. Heksers zijn genadeloze huurmoordenaars met magische krachten zonder emoties, of dat is toch wat de meeste mensen denken. Maar Geralt is veel meer dan dat, hij wil graag mensen helpen en dood geen schepsels als het niet noodzakelijk is. Hij is ook verliefd op de bloedmooie heks Yennefer. Samen met zijn beste vriend de bard Ranonkel komt hij in de meest verbazingwekkende avonturen terecht gevuld met gevaarlijke beesten, vampiers, draken en onwaarschijnlijke bondgenoten.

Natuurlijk las ik deze 2 boeken naar aanleiding van de nieuwe Netflix serie van The Witcher. (Wat een knappe man is die Henry Cavill toch.) In de serie kwam de tijdlijn nogal verwarrend over, het voelde natuurlijker aan in de boeken. Ik kan echter geen sympathie opbrengen voor Yennefer, ik vind haar nogal verwaand… Voor de rest zijn deze boeken helemaal top, het is makkelijk te lezen, en de flow van het verhaal zit ook helemaal goed. De schrijver, Andrzej Sapowski, heeft de vele schepsels in de boeken gebaseerd op Poolse legendes. Mijn lokale bibliotheek heeft echter enkel de eerste 2 boeken van de reeks in haar collectie. Ik kan niet wachten om de andere 5(!) boeken te lezen. Deze fantasy reeks heeft alvast een plekje in mijn hart gekregen.