Ik kijk er echt naar uit om dit met jullie te delen: mijn top 5 Disneyfilms! Ik ben een enorme Disney fan. Disneyland Parijs is mijn happy place en op spotify is mijn Disney lijst stiekem mijn meest beluisterde playlist. Ik kan dan ook de meeste liedjes helemaal mee kwelen, ja, ook supercalifragilisticexpialidocious 😉  Het was moeilijk om maar 5 films te kiezen, maar elke film uit de lijst heeft een speciale betekenis voor mij. Ik ben zelf ook benieuwd hoeveel mensen mijn nummer 1 al eens gezien hebben! 

Tim Burton's The Nightmare before Christmas

#5 The Nightmare before Christmas

Jack Skellington is de belangrijkste figuur in Halloweentown, hij organiseert de meest enge en vreselijke trucjes voor Halloween. Maar hij vraagt zich af of er niet meer is in het leven dan mensen bang maken. Plots komt Jack in Christmastown terecht en wil hij ook Kerstmis vieren! Maar Kerstmis laat je best over aan de kerstman… 

Ik ben al jaren gek op the Nightmare before Christmas. In mijn tienerjaren had ik hier ook alle mogelijke merchandise van! Van kleding tot actiefiguren en stationary. Op mijn kamer sierden ook enkele posters de muren. Ook nu heb ik nog enkele overblijfselen hiervan prominent in huis staan. En wanneer ik in Disneyland ben slaat mijn hart steeds een beetje sneller wanneer ik Jack of Sally zie rondlopen. Ik kon dus niet anders dan deze animatiefilm in het lijstje toevoegen. Ik hou van het hele Christmas goes creepy aspect. Alles is zoveel leuker wanneer het een beetje eng is!  

"There's only 365 days left until next Halloween!" — The Mayor

The Aristocats Disney
The Aristocats Disney

#4 De Aristokatten

Moederkat Duchess woont samen met haar kittens Marie, Berlioz en Toulouse in het grote huis van ‘Madame’, een gepensioneerde operazangeres. Wanneer Madame de katjes als enige erfgenamen in haar testament opneemt is butler Edgar razend. Hij ontvoert de katjes en wil hen naar Timboektoe sturen! Gelukkig worden ze gered door Thomas O’Malley de kat met de grote K. En met zijn street cred weet hij gelukkig wel van aanpakken. 

Wat zal ik zeggen? IK HOU VAN KATTEN. Als kind heb ik deze VHS tape letterlijk kapot gespeeld. Het enige wat ik wou zien waren de avonturen van Marie, Berlioz en Toulouse. Toen we thuis een katje kregen (ik was 5) wou ik haar Thomas O’Malley noemen. Mama had gelukkig meer verstand dan 5-jarige ik. Misschien is deze film wel de oorzaak van mijn katten-obsessie? De Aristokatten is duidelijk de reden dat ik een crazy-cat-lady ben geworden! 

“Ladies don’t start fights, but they can finish them!” - Marie 

Belle en het Beest Disney

#3 Belle en het Beest

Belle is een mooie onafhankelijke vrouw in een kleingeestig Frans stadje. Wanneer haar vader naar de markt gaat verdwaalt hij en wordt gevangengenomen door het Beest in zijn kasteel. Belle neemt zijn plaats in als gevangene, maar na verloop van tijd leert ze om verder te kijken dan het verschrikkelijke uiterlijk van het beest. De vloek die op het beest en zijn kasteel rust kan enkel verbroken worden door ware liefde.

In mijn ogen is Belle de originele feministe. 😉 Een zelfstandige, eigenzinnige jonge vrouw die haar leven wil leven en niet opgesloten wil worden tussen kleingeestige dorpelingen. Ik hou van een krachtige vrouwelijke hoofdrol met een ‘prinses’ die voor zichzelf kan denken. Ik heb dit altijd al een mooi verhaal gevonden, maar ik koos bewust voor de 2017 versie omdat ik persoonlijk vind dat deze verhaallijn beter in mekaar steekt dan de originele versie, die op sommige momenten nogal wazig blijft. Plus, Emma Watson is een fantastische actrice die in mijn ogen de verpersoonlijking is van Belle.

"I want adventure in the great wide somewhere. I want it more than I can tell. And for once it might be grand, to have someone understand. I want so much more than they've got planned…" - Belle

Alice in Wonderland

#2 Alice in Wonderland

Alice zou eigenlijk naar de geschiedenisles van haar zus moeten luisteren, maar dat is zo saai. Plots ziet ze een wit konijn met een klok die ongelofelijke haast heeft. Ze volgt het konijn en valt in een put, zo komt ze in Wonderland terecht. In Wonderland is alles heel erg raar, pratende deurknoppen, onjaardagen en een rups die aan een waterpijp zit te lurken. Wanneer de hartenkoningin Alice wil onthoofden komt ze gelukkig terug in de echte wereld terecht. Zou ze alles gedroomd hebben? 

Hoe ouder ik ben, hoe meer ik de absurditeit van Alice in Wonderland kan waarderen. Mijn favoriete personage is natuurlijk de Cheshire Cat (hoe kan het ook anders). Ik hou van het kleurgebruik in de tekenfilm en de scènes en personages die allemaal een hoekje af hebben. In mijn interieur zijn er ook heel wat Alice in Wonderland referenties terug te vinden zoals theesetjes, kussens en beeldjes. Ik ga zelfs nog een stukje verder en kan trots zeggen dat ik een tattoo van Alice mét flamingo heb, naar de originele illustratie van Lewis Caroll. (Alice in Wonderland is ook één van mijn favoriete boeken.) 

“Have I gone mad? I’m afraid so, but let me tell you something, the best people usually are.” - Lewis Caroll

Treasure Planet

#1 Treasure Planet (Piratenplaneet)

De 15-jarige Jim Hawkins ontdekt een schatkaart naar de grootste schat in het universum. Treasure Planet: de buit van 1000 werelden. Jim reist samen met een vriend van de familie richting Treasure Planet. Op hun ruimteschip raakt hij bevriend met de Cyborg John Silver, die uiteindelijk kapitein van de piraten blijkt te zijn. Samen met zijn bemanning wil hij de map van Jim stelen en de schat voor zichzelf opeisen! 

Deze film was niet zo’n succes vergeleken met andere Disney-films en ik snap echt niet waarom. Dit is mijn dik verdiende nummer 1! Ik hou ook wel van het originele Treasure Island verhaal, maar deze versie is nog beter! Piraten & aliëns? Wat wil een mens nog meer. Jim wordt beschouwd als een buitenbeentje en als puber kon ik mij echt in hem inleven. Je ziet hem ook groeien als persoon. De theme-song I’m Still Here door de Goo Goo Dolls is ook mijn lievelingsliedje! 

“You've got the makings of greatness in you, but you've got to take the helm and chart your own course.” - Long John Silver

Eervolle vermeldingen

Dit was mijn top 5 van Disneyfilms. Het was echt een hele moeilijke keuze! Graag zou ik nog enkele eervolle vermeldingen benoemen. Films die net de top 5 niet gehaald hebben maar ook echt stuk voor stuk supermooi zijn.

Eervolle vermelding #1: Tangled (Rapunzel)
Eervolle vermelding #2: Mulan
Eervolle vermelding #3: Vaiana

Wat kan ik zeggen, ik heb een zwak voor sterke vrouwelijke hoofdrollen. Wie van jullie heeft Treasure Planet - mijn nummer 1 - al eens gezien? Wat zijn jullie favo Disneyfilms? Laat het weten in een reactie hieronder!