Introvert zijn is tegenwoordig al wat meer ingeburgerd dan vroeger, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Wij introverten lopen nog regelmatig tegen problemen en vooroordelen aan. Sommige mensen kunnen ons ‘vreemde’ gedrag maar niet snappen. Ok, we zijn soms stil, en ok, we zijn soms een beetje socially awkward… Maar deze dingen maken ons juist zo speciaal! Als introvert kan je je vast wel inleven in onderstaande situaties. 

#1 Excuses verzinnen

 Soms kan ik me er echt niet toe brengen om sociaal te zijn. Ik blijf liever thuis met mijn katten, mijn dekentje en een goed boek. Ik heb veel extraverte vrienden en zij kunnen mijn nood om even alleen te zijn niet altijd snappen. Dus soms gebruik ik wel eens een excuusje om bestwil. “Vandaag zal niet lukken, mijn kat is ziek.” 

#2 Moe zijn na sociaal contact

Wanneer ik aanwezig ben op een feestje ga ik waarschijnlijk ook weer als eerste terug naar huis. Tot ongenoegen van mijn vrienden. Het voelt gewoon vaak alsof mijn batterijen leeg zijn na zoveel sociaal contact. Als hoogsensitief persoon neem ik dan ook nog eens veel prikkels in me op, en daar word je eerlijk gezegd gewoon heel erg moe van… Soms heb ik ook wel een goede dag hoor, het gezelschap is goed, de sfeer is fijn en rustig, dan is de nacht nog jong! 

Introvert meme ecard

#3 Waarom ben je zo stil? 

Wil je soms ook schreeuwen wanneer de zoveelste persoon vraagt: ‘waarom ben je zo stil’? Wij introverten kunnen gewoon genieten van de conversaties rondom ons. Natuurlijk wanneer mensen ons wijzen op ons gedrag voelen we ons verplicht om de rest van de avond te engageren in het gesprek. 

#4 Drukke momenten vermijden

Ik weet exact wat de drukke periodes op bepaalde plaatsen zijn, en ik plan mijn dag dan ook zo in dat ik niet teveel last heb van die drukte. Zo ga ik altijd na 18u naar de supermarkt omdat ik weet dat er dan niet veel mensen aanwezig zijn. Ik sta bijvoorbeeld wel dagelijks in de file met de auto, maar dat is mijn veilige cocon (inclusief persoonlijke Disney playlist) dus daar geniet ik dan wel weer van. 

#5 Stempels krijgen

Extraverte mensen staan vaak in het middelpunt van de belangstelling. Maar als introvert persoon ben je vaak stil in je eigen wereld, aan het dagdromen. En dan krijg je snel een stempel opgedrukt: onvriendelijk en asociaal zijn de meest voorkomenden. Ik hoor vaak dat mensen mijn (sociale) zus vaak net dat tikkeltje vriendelijker vinden dan mezelf. Persoonlijk vind ik dat niet erg maar andere introverte mensen voelen vaak de druk om socialer te zijn en meer te lachen. Nadien hebben ze dan weer een dag nodig om te recupereren van de sociale prikkels. Mijn tip: blijf gewoon jezelf, de mensen die van je houden respecteren jou zoals je bent! 

#6 Je luistert niet!

Ok, dit is mijn grootste probleem en mijn vriend betrapt me er zeer vaak op. Ik weet dat het verkeerd is maar ik kan er vaak niets aan doen. Ik ben namelijk een ongelofelijke dagdromer. Mijn lieve vriend is een echte spraakwaterval. Ik moet toegeven dat ik soms stop met luisteren. Ik heb een rare gewoonte ontwikkeld waarbij ik kan dagdromen en toch kleine reacties geven zoals: ‘alee nu’ en ‘dat meen je niet’, of ik herhaal gewoon het laatste wat mijn vriend zegt. Maar hij kent me te goed en betrapt me vaak omdat ik niet luister.

Introvert ecard meme

#7 Sociale contacten onderhouden

Ook als introvert heb je nood aan sociaal contact en vriendschap. Contact houden is iets waar ik het heel moeilijk mee heb. Ik heb soms periodes waarin ik me terugtrek en niets van me laat horen. En om eerlijk te zijn, hier zijn al veel vriendschappen door verwaterd. Gelukkig heb ik ook enkele heel goede vriendinnen die precies weten hoe ik in mekaar zit en daar niet boos om zijn. Wij sturen elkaar wel wekelijks berichtjes. De rest van onze grote vriendengroep zie ik maandelijks, wanneer mijn extraverte vriend mij meesleurt naar sociale verplichtingen 😉 

#8 Niet in een hokje passen

 Ik leg vaak uit dat mijn karakter meer neigt naar het introverte spectrum. Dat wil echter niet zeggen dat ik de verpersoonlijking van een introvert ben. Sociale gelegenheden putten mij vaak uit en ja, ik heb dan minstens een dag bankhangen nodig om te recupereren. Toch praat ik graag met familie en vrienden en maak ik ook graag grapjes. Wanneer ik een meeting heb op mijn werk maak ik ook mijn mening duidelijk. We hoeven niet allemaal in 1 hokje te passen, de wereld is alles behalve zwart of wit. 

ecard introvert meme

#9 Analyseren en piekeren

Dit is iets waar ik mezelf vaak op betrap. Een nare opmerking, ook al is het bedoeld als grap, kan ik vaak niet van me af zetten. Zeker wanneer ik het onterecht vind of als er iemand anders benadeeld wordt. En soms lig ik dan s’avonds in bed wakker om te piekeren. Ik bereid me ook vaak voor op het allerergste scenario dat kan gebeuren. (Dan ben ik niet teleurgesteld.) Ik doe hard mijn best om te leren deze dingen wat meer van mij af te zetten.

#10 Leven met extraverte mensen

Soms vind ik het vermoeiend om een relatie te hebben met iemand die uitgesproken extravert is. Als mijn vriend een ruimte binnenstapt wil hij dat iedereen daarvan op de hoogte is. Ik zou eigenlijk liever stilletjes binnensluipen… Toch betrap ik mezelf erop dat ik mezelf vaak omring met extraverte mensen. Ik denk omdat zij mij uit mijn comfortzone helpen. Mijn vriend daagt mij vaak uit om dingen te doen die ik normaal nooit zou doen. Wanneer ik dan weer een (goede) ervaring rijker ben, ben ik hem daar wel dankbaar voor. 

Kan jij jezelf herkennen in bovenstaande problemen? Tegen welke life struggles loop jij zoal aan? Laat het hieronder in een reactie weten!