Onlangs ben ik de tentoonstelling Dali x Magritte in het Brusselse Museum van Schone Kunsten gaan bezichtigen. Ik hou erg veel van kunst, en dan voornamelijk van het Impressionisme, Expressionisme en het Surrealisme dus deze twee toppers kon ik niet aan me voorbij laten gaan. 

In deze tentoonstelling hingen de werken van Salvador Dali en René Magritte zij aan zij. Wat ik eerst een opmerkelijke keuze vond, het tonen van twee meesters in de schilderkunst onder 1 dak leek me toch wat riskant. Zeker deze twee schilders met erg uiteenlopende persoonlijkheden! Ik moet toegeven: de scenografen van deze tentoonstelling hebben erg hun best gedaan en ze kwamen er zeker mee weg! 

 

Brussel
paarmethoofdindewolken

Aan de start van de tentoonstelling toonden ze een ruime tijdslijn waarin de levens van de twee kunstenaars verweven werden. Zo zie je dat beiden toch heel wat raakvlakken en ontmoetingsmomenten hadden. De focus werd hierbij gelegd op “de Surrealistische Zomer” waarbij Magritte naar Cadaqués, de thuishaven van Dali reist. Zowel Dali als Magritte wijdden hun oevre aan het uitdagen van de werkelijkheid waarin niets zeker is. (Zijn zij de voorlopers van onze Quirkiness??) 😉

De tentoonstelling focust zich op hun persoonlijke en esthetische relatie met een uitgebreide collectie van schilderijen. Het was echt de moeite waard. Mijn favoriete werk uit de collectie was eentje van de hand van Dali: “een paar met het hoofd vol wolken.”  

Misschien omdat ik mij ook vaak zo voel? 😉

De tentoonstelling Dali x Magritte is verlengs tot en met februari 2020. Voor meer info klik hier!