Stel je voor: je leven sleept zich voort, iedere dag hetzelfde liedje: werken - eten - slapen. Maar plots wordt je wakker en ben je geen man meer maar een giga fuzzy kitten! Ja, dat lees je goed. In deze blog vertel ik je meer over 5 boeken met een (grote) hoek af.

 

The Meowmorphosis door Coleridge Cook

#1 - The Meowmorphosis door Coleridge Cook 

Heeft mijn inleidende tekst je reeds warm gemaakt voor dit artikel? De spits wordt afgebeten door “The Meowmorphosis” een Engelstalig boek geschreven door Coleridge Cook. Dit boek is gebaseerd op de klassieker The Metamorphosis van Franz Kafka. Ik heb dit boekje jaren geleden gekocht op een boekenbeurs. Ik lag in een deuk van de cover (spreekt voor zich) dus deze moest gewoon mee naar huis! 

“One morning, as Gregor Samsa was waking up from anxious dreams, he discovered that he had been changed into an adorable kitten.”

Gregor Samsa werkt als verkoper van stoffen om zijn ouders en zus financieel te onderhouden. Zijn leven is saai en langdradig tot hij zich op een dag verslaapt en ontdekt dat hij op onverklaarbare wijze geen man meer is maar een grote snoezige kitten. Zijn familie schrikt. Wat gebeurt er als de rekeningen zich blijven opstapelen? En waarom verwacht HIJ van HEN om hem elke dag te vertroetelen? Om dit te overleven moet Gregor Samsa doen wat hij onmogelijk acht: ontsnappen van zijn ouders. 

Nog niet verkocht door deze korte samenvatting? Ik zou dit boek alleen al aanraden voor de hilarische illustraties door Matthew Richardson. Want wie houd er nu niet van een kat in een pak? 

Still life with Oysters and Lemons door Mark Doty

#2 - Still Life with Oysters and Lemon door Mark Doty 

Ook dit boek heb ik gekocht op een boekenbeurs enkel en alleen voor de titel. Zeg nu zelf: met zo’n titel moet dit toch een fantastisch boekje zijn? Still Life with Oysters and Lemon is geschreven door Mark Doty en telt maar een kleine 70 pagina’s. Dit Engelstalige boek lijkt op het eerste zich een snelle hap maar dat bleek toch een vergissing te zijn. Het is een serieus boek waar je zeker de tijd voor moet nemen. 

Het is een memoire van Mark Doty met artistieke opvattingen en filosofische mijmeringen. Als kunstliefhebber wist dit boek me zeker aan te spreken. Het gaat in eerste instantie over de kunst van stillevens maar al snel denk je na over de relatie die wij innemen ten opzichte van deze objecten. 

“Books like this, that address the sources of creation and the sources of our humanness, come along once in a decade." - Susan Salter Reynolds, Los Angeles Times 

Pride and Prejudice and Zombies

#3 - Pride and Prejudice and Zombies - Dawn of the Dreadfuls & Dreadfully ever after door Steve Hockensmith 

Mijn nummer 3 is gelukkig al wat luchtiger, maar ik speel even vals door alle boeken van de reeks kort te bespreken. Pride and Prejudice is één van mijn favoriete boeken en Jane Austen is een fenomenaal auteur! Maar ik ben ook een grote horror liefhebber en zombies vind ik ook helemaal fantastisch! Dus je begrijpt wel waarom ik deze boeken ab-so-luuuut aan mijn collectie moest toevoegen. 

Pride and Prejudice and Zombies - de naam zegt het al. Dit boek is gebaseerd op het originele verhaal van Jane Austen maar met de leuke toevoeging van zombies. In het stille Engelse stadje Meryton breekt een mysterieuze plaag uit: de doden komen tot leven! Hoofdpersonage Elizabeth Bennet en haar zussen gaan het gevecht aan met de ondoden. Lizzie wordt al snel afgeleid door de komst van ene Mr. Darcy. Lukt het Lizzie om Meryton te redden van de bloeddorstige zombies? Breekt ze uit het vooropgestelde klassensysteem van het 18de eeuwse Engeland? Zal zij haar hart openstellen voor de knappe Mr. Darcy?

Wanneer je (zoals ik) niet genoeg kan krijgen van de sensatie die Pride and Prejudice and Zombies is kan je ook het vervolg lezen: Dawn of the dreadfuls. Gevolgd door de laatste uit de reeks: Dreadfully ever after. Niet zo’n fan van boeken? Er is ook een film van! 😉 

It is a truth universally acknowledged that a zombie in possession of brains must be in want of more brains.”

A clockwork orange Anthony Burges

#4 - A Clockwork Orange door Anthony Burgess

Jaaa, dit is natuurlijk een klassieker, maar dat neemt niet weg dat A Clockwork Orange door Anthony Burgess perfect in mijn lijst van Quirky boeken past! Als je de film hebt gezien of het boek hebt gelezen weet je meteen waarom. 

Dit is een zeer chaotisch boek. In het donker maakt een groep tieners de straten onveilig en laat een spoor van vernieling achter. Met hun straattaaltje Nadsat achten ze zichzelf onoverwinnelijk. Toch wordt één van hen opgepakt en de overheid besluit wetenschappelijke experimenten op hem uit te voeren. 

Dit boek straalt wanhoop, sadisme en wraak uit. Als lezer stel je jezelf toch ook behoorlijk wat existentiële vragen: voel ik me schuldig voor het hoofdpersonage? Is hij veranderd? Hoe ver mag de overheid gaan in het afstraffen van criminelen? Ik vond dat het mij als lezer behoorlijk in de war bracht. 

“There was nothing I hated more than to see a filthy old drunkie, a-howling away at the filthy songs of his fathers and going blurp blurp in between as if it were a filthy old orchestra in his stinking rotten guts. I could never stand to see anyone like that, especially when they were old like this one was.”

#5 - The Melancholy Death of Oyster Boy door Tim Burton

Tijd voor de laatste van de lijst. Dit boekje heb ik gekocht nadat ik de tentoonstelling “The World of Tim Burton” had bezocht. In deze tentoonstelling werden allerlei originele schetsen en filmscènes getoond. Eén van zijn vroegere werken zijn de doodles over Oyster Boy. 

The Melancholy Death of Oyster Boy is dan ook een verzameling van allerlei macabere illustraties aan mekaar geregen met gedichtjes. Tim Burton heeft een “creepy” stijl en daar hou ik zelf heel erg van, ik ben een grote fan van zijn films én zijn tekeningen.

Ten slotte wil ik dit fragment nog even delen: 

“There once was a girl
who was made up from junk.
She looked really dirty
and she smelled like a skunk.”

“She was always unhappy
or in one of her slumps - perhaps ‘cause she spent
so much time down in the dumps.”

- Tim Burton, Junk Girl -  

Junk Girl by Tim Burton